Ürünler Yetiştiricilik Süs bitkileri Yet Hastalıklar Zararlılar İletişim
Bitkilerin, Tüm Besin İhtiyaçlarını Karşılayan En Kaliteli Gübrelerin Toptan Satışı
Avokado tripsleri - Scirtothrips perseae
Zararlı Tanımı
Avokado tripsleri, meyvelerde iz bırakan önemli bir zararlıdır. Yetişkinler yumurtalarını yaprakların alt tarafına, genç meyvelere ve meyve saplarına gizler. Tripsler daha sonra iki larva ve iki pupa aşamasından geçer. İlk instar beyazdan soluk sarıya kadar değişir. İkinci instar daha büyük, daha güçlü ve parlak sarıdır. Larvalar genellikle genç yaprakların alt tarafındaki ana damarlar boyunca ve genç meyvelerin yüzeyinde herhangi bir yerde bulunur. Ağaçta çatlaklarda ve yarıklarda bir miktar pupa oluşmasına rağmen, avokado tripslerinin yaklaşık dörtte üçü ağaçlardan düşerek kuru, ayrışmamış yaprak çöpünün üst tabakasında pupa olur. Pupa nadiren görülür ve beslenmezler. Yetişkinler 0,03 inç (0,7 mm) uzunluğundadır ve saçaklı uçlu kanatlara sahiptir. Yetişkinler turuncu-sarı renktedir ve karınlarının segmentleri arasında belirgin ince kahverengi bantlar ve başlarının üstünde üç küçük kırmızı nokta bulunur.
Bilinmeyen öneme sahip yeni bir tür olan Neohydatothrips burungae, avokado tripslerine çok benzer ve güvenilir bir şekilde yalnızca bir uzman tarafından ayırt edilebilir. Neohydatothrips burungae genellikle daha koyu kahverengidir ve yalnızca karnının üst tarafında bantlar vardır.
Yetişkin avokado tripsleri turunçgil tripslerine ve daha az oranda da avokado üzerinde bulunan ancak avokadoya zarar vermeyen batı çiçek tripslerine çok benzeyebilir.
Turunçgiller tripsinin açık turuncu-sarı-beyaz renkli gövdesinde karın bantları yoktur.
Batı çiçek tripslerinin rengi oldukça değişkendir ve bazı bireylerde karın bantları vardır. Yetişkinlerin karın ucunda diğer türlerde bulunmayan kalın, kıl benzeri tüyleri vardır. Batı çiçek tripsleri çoğunlukla çiçeklerde bulunur.
Dinlenme halindeyken avokado tripsinin kanat uçları karnının ötesine uzanırken, batı çiçek tripsinin karnı kanat uçlarının ötesine uzanır. Avokado tripsinin larvaları, bazı yararlı yırtıcı tripsler de dahil olmak üzere diğer birkaç türün larvalarına benzer.
Avokado trips larvalarında olduğu gibi yırtıcı tripsler yüksek seviyelerde nadiren görülür.
Avokado tripsleri serin sıcaklıklarda iyi gelişir. Sayıları genellikle kış sonu ve ilkbaharda, avokado tripsleri genç yapraklarla beslendiğinde artmaya başlar. Bolluk, çoğu meyvenin genç olduğu ilkbahar sonu ve yaz başında zirveye ulaşır ve yaprakların sertleşmesi tripslerin yapraklardan hareket ederek genç meyvelerle beslenmesine neden olduğunda büyümenin başlamasıyla birlikte gerçekleşir. Avokado tripslerinin sayıları sıcak ve kuru koşullar tarafından baskılanır, ancak bu hava genellikle çoğu meyvenin daha büyük olduğu ve artık yeni hasara karşı hassas olmadığı mevsimin ilerleyen zamanlarında meydana gelir.
Avokado tripsinin yılda 6 veya daha fazla nesli vardır. Yumurtadan yetişkine gelişim, sıcaklıkların ortalama 65° ila 75°F olduğu yaklaşık 20 ila 30 günde gerçekleşir. Gerçek gelişim süresi, derece-günler kullanılarak sıcaklığın izlenmesiyle tahmin edilebilir.
Zarar
Ağaç sağlığı üzerinde çok az etkisi olmasına rağmen, avokado tripsleri doğrudan olgunlaşmamış meyvelerle beslenir. Meyvenin iç kalitesi etkilenmez, ancak belirgin beslenme izleri hasarlı meyvelerin ciddi şekilde gerilemesine veya ayıklanmasına neden olur. Meyveler gençken oluşan ciddi izler meyve büyümesini yavaşlatabilir veya engelleyebilir. Meyve büyüdükçe, bu erken beslenme kabuk boyunca yayılan kabuklu veya kösele kahverengi izler olarak belirginleşir. Trips izleri bazen " timsah derisi " olarak adlandırılır. Güçlü rüzgarlar gibi mekanik yaralanmalar veya aşınmalar da avokado tripslerinden kaynaklanan yaralanmalarla karıştırılabilen meyve izlerine neden olur.
Avokado yaprak bitleri etli yapraklarda beslenmeyi ve yumurta bırakmayı tercih eder. Genç yapraklarla beslenmek, yaprağın her iki tarafında düzensiz bronzlaşmaya veya yara izine neden olur . Renk bozulması genellikle orta damar ve yan yaprak damarları boyunca yoğunlaşır ve daha sonra sayılar arttıkça damarlar arasında dağınık yamalar halinde görülür. Yapraktan beslenme genellikle önemsizdir, ancak çok yüksek sayılar erken yaprak dökülmesine neden olduğunda hariç.
Yapraklar büyüme bittikten sonra sertleştiğinde tripsler genç meyvelere geçer. Neredeyse tüm hasar meyveler 0,2 ila 0,6 inç (5–15 mm) uzunluğunda olduğunda meydana gelir. Hass meyveleri yaklaşık 2 inçe ulaşana kadar beslenmeye duyarlı olsa da, trips beslenmesi nadiren yaklaşık 0,75 inçten daha büyük meyvelerde izlere neden olur. Genç meyvelerdeki bu izler meyve büyüyene kadar belirgin olmayabilir.
Mücadelesi
Avokado tripslerini kontrol etmek için yeni doğal düşman türlerinin ithal edilmesi ve kültürel uygulamalarda değişiklikler yapılması araştırılmaktadır. Böcek ilaçları uygulanırsa, tırtıllar, belirli akarlar, pullar, beyaz sinekler ve diğer tripsler de dahil olmak üzere diğer avokado zararlılarının genellikle iyi kontrolünü sağlayan doğal düşmanlar üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için mümkün olduğunca seçici malzemeler seçin.
Biyolojik Kontrol
Doğal düşmanlar avokado tripslerini baskılayabilir, ancak bazen sayılarını zarar verici seviyelerin altına düşürmezler. Yırtıcı tripsler , özellikle Franklinothrips orizabensis, en önemli doğal düşmanlardır . Yaklaşık 25°C gibi ılıman sıcaklıklarda, avokado tripslerinin sayısı artıyorsa F. orizabensis yoğunluğu kolayca artabilir. Bu avcı ayrıca diğer tripsleri, akarları ve beyaz sinekleri yer ve avokado poleni ve yaprak sularıyla beslenir. Yetişkin F. orizabensis çoğunlukla siyahtır ve vücudunda, özellikle ince beline yakın yerlerde beyaz veya soluk bantlar vardır. Dişiler yumurtalarını bitki dokusuna bırakır. Olgunlaşmamışlar iki larval ve iki pupa aşamasından geçer. Birinci evreler sarımsıdır ve nispeten uzun bacakları vardır. İkinci evrelerin belirgin şekilde şişkin, parlak turuncu veya kırmızı karın bölgeleri vardır. Pupalaşma ipeksi bir koza içinde gerçekleşir.
Franklinothrips vespiformis, siyah avcı tripsleri (Leptothrips mali) ve birkaç bantlı kanatlı trips (Aeolothrips spp.) de avokado tripsleri, diğer zararlı tripsler ve akarlarla beslenir. Bantlı kanatlı tripsler diyetlerini polen ve bitki suyuyla destekler ve yaşam döngülerini tamamlayabilir ve avları nadir olduğunda bile varlığını sürdürebilir. Diğer genel avcılar (özellikle yeşil dantel kanatlılar) ve en az bir parazitoid (Ceranisus menes) de avokado tripslerine saldırır.
Kültürel Kontrol
Avokado trips hasarı, genç meyvelerin oluşumu ve büyümesi sırasında sulu yaprakların bolluğunu artıran veya azaltan uygulamalardan etkilenir. Gübrelemeyi (miktar, uygulama yöntemi, formülasyon ve zamanlama) ve budamayı (dalların çıkarılma derecesi ve zamanı) değiştirmek, ağaçların Mayıs ve Haziran aylarında yumuşak yapraklar üretmeye devam etme derecesini değiştirir. Araştırmalar, Şubat ile Nisan ayları arasında yapılan budama ile karşılaştırıldığında, Ocak ayında yapılan budamanın verimi etkilemediğini göstermektedir. Ocak ayında yapılan budama, meyve oluşumu sırasında ek büyüme artışına da neden olabilir ve bu da tripslerin sertleşen yapraklardan genç meyvelere geçme eğilimini azaltabilir.
Ağaçların altına iri taneli organik malç eklemek ve 6 inç kalınlığında bir malç tabakası tutmak, ağaçlardan düşüp pupa olan avokado tripslerinin hayatta kalmasını azaltabilir. Tripsleri kontrol etmek için malçlamanın etkinliği belirsizdir ve malç eklemenin işçilik maliyetleri yalnızca trips kontrolü için haklı gösterilemez. Ancak, kompostlanmış bahçe atığı gibi iri taneli organik malzemeyi ağaçların altına uygulamak Phytophthora kök çürümesi ve yabani otları kontrol etmeye yardımcı olur ve tripslerin azaltılması ek bir fayda olabilir.
Organik Olarak Kabul Edilebilir Yöntemler
Organik sertifikalı ürünlerde spinosadın Entrust formülasyonu ile yapılan ilaçlamaların yanı sıra biyolojik ve kültürel mücadele de uygulanmalıdır.
İzleme ve Tedavi Kararları
Yetişkinler ve ikinci evreler meyve veya yaprakların herhangi bir yerinde, üst yaprak yüzeyi dahil bulunabilir. Avokado tripsleri çoğunlukla yapraklar tam genişlemeye ulaşmadan önce veya hemen sonrasında hassas, kırmızımsı yaprakların alt tarafında görülür.
Şubat ve Mart aylarında yeni dökülmüş yaprakları inceleyerek, genç meyveler oluştuğunda tütün yaprak bitlerinin sorun yaratabilecek kadar bol olup olmadığını anlayabilirsiniz. Genç meyveler ortaya çıkmadan önce düzenli trips izlemeye başlayın ve meyvelerin çoğu 0,75 inç çapını geçene kadar izlemeye devam edin. Nisan ayının başlarından itibaren hem akarları hem de tripsleri arayarak her 7 ila 10 günde bir düzenli olarak izleyin.
Koruluk başına en az 10 ağaçta 10 genç yaprakta trips arayın. Bu yaprakların alt tarafını incelemek ve görülen sayıyı saymak için bir büyüteç kullanın. (Tamamen sertleşmiş ve koyu yeşil, meyveye veya diğer yapraklara değen veya çiçeklere ve meyvelere çok yakın olan yapraklardan kaçının. Sertleşmiş yapraklarda, yapraklara ve meyvelere dokunan ve çiçeklerdeki tripsler genellikle diğer türlerdir.)
Yaprak başına ortalama trips sayısını hesaplayın: sayılan toplam trips sayısını örneklenen yaprak sayısına (100) bölün.
Genç meyveler, sapları keserek veya sıkıştırarak ve özellikle kaliks altında olmak üzere tüm meyve yüzeyini trips açısından inceleyerek izlenebilir . Mevcut tripsleri doğru bir şekilde tanımladığınızdan ve sonuçları bir izleme formuna kaydettiğinizden emin olun .
Thrips yoğunluklarına bağlı olarak, tedavi kararları bazen sulu yapraklardaki thrips bolluğuna göre verilir. Tedavi kararı genellikle çoğu yeni meyve oluşmadan veya çoğu thrips yapraklardan genç meyvelere geçmeden önce verilmelidir. Tedavi kararı vermeden önce, thrips hasarı olasılığını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurun. Bunlar arasında thrips hasar geçmişi, doğal düşman bolluğu, hava durumu, meyve yükü ve meyvenin yaşı veya boyutu bulunur.
Meyve tutumu boyunca yaprak dökülmesi yaygın olarak devam ederse, daha fazla sayıda trips popülasyonu hassas yapraklarda kalacağından, tedaviye olan ihtiyaç azalabilir.
Buna karşılık, meyve tutumu sırasında az miktarda veya hiç sulu yaprak olmaması, tütün yaprak bitlerinin genç meyvelerle beslenme ve onlara zarar verme olasılığını artırır.
Tedavi karar verme süreci ayrıca yetiştiricinin yara izine karşı toleransı, tedavi uygulanabilirliği ve ekipman bulunabilirliği ve tedavilerin doğal düşmanları bozması veya pestisit direncinin gelişmesini desteklemesi olasılığından da etkilenir. Genel bir kılavuz, meyve tutumunda yaprak başına ortalama üç ila beş tripsin tedaviyi gerektirdiğidir.
Herhangi bir persea akarı yönetimiyle tedavi karar verme sürecini koordine edin. Avokado tripslerini kontrol etmek için uygulanan belirli malzemeler (genellikle sezonun başlarında) persea akarı tedavisine olan ihtiyacı azaltabilir (genellikle sezonun sonlarında uygulanır). Belirli malzemeler (örneğin, abamectin) için pestisit direncinin gelişimini azaltmak amacıyla yalnızca 2 ila 3 yılda bir uygulamaya izin verilebilir veya önerilebilir. Pestisit direncinin gelişimini azaltmak için birden fazla uygulama yaparken kimyasal sınıflar arasında dönüşümlü olarak uygulayın.