Ürünler Yetiştiricilik Süs bitkileri Yet Hastalıklar Zararlılar İletişim
Bitkilerin, Tüm Besin İhtiyaçlarını Karşılayan En Kaliteli Gübrelerin Toptan Satışı
Muz demeti üst virüs - banana bunchy top disease /BBTD
Banana bunchy top virüsü (BBTV), muz bitkilerini ve diğer mahsullerienfekte etmesiyle bilinen Nanoviridae familyasından bir bitki patojenik virüsüdür .
Yaprak biti tarafından bulaşır .
Tanım Banana bunchy top virüsü (BBTV) adı verilen tek sarmallı bir DNA virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır.
İlk olarak 1879'da Fiji'de tanımlanmış ve o zamandan beri tüm dünyaya yayılmıştır.
Birçok virüs gibi BBTV de enfekte bitkilerin bodurlaştığı ve tepelerinde "demet" yaprakları olduğu görülen semptomlardan dolayı bu şekilde adlandırılmıştır.
Hastalık dünyanın tropikal bölgelerinde bitkiden bitkiye yaprak bitleri tarafından bulaşır , ayrıca Heliconia ve çiçekli zencefille ( Zingiberaceae familyasından ) de beslenebilen muz yaprak bitleri , bu da hastalığın kontrolünde önemli bir faktördür.
Dirençli çeşitler yoktur, bu nedenle vektörler ve bitki materyalleri tarafından yayılmanın kontrol altına alınması tek yönetim yöntemidir.
Semptomlar arasında deforme olmuş bitki görünümünün fark edilmesi yer alır.
Muz demet tepe hastalığı, muz meyvesini ve yapraklarını etkiler ve tek zincirli bir DNA virüsü olan muz demet tepe virüsü tarafından meydana gelir.
BBTV, muz, plantain, abaka ve daha fazlasını içeren Musaceae familyasının türlerini enfekte edebilir.
Yaprak bitleri ayrıca muzlarla aynı bölgelerde yetiştirilen ve hastalığın yönetiminde dikkate alınması gereken Heliconia ve çiçekli zencefille beslenir.
Bu alternatif konakçıların bulunmadığı bir muz üretim alanı kurmak en iyisidir.
Her yaştan bitki bu virüsle enfekte olabilir, ancak Cavendish dahil olmak üzere bazı muz çeşitleri virüse karşı daha hassastır.
Virüsün daha az yaygın olduğu bölgelerde, hastalık genellikle sezon başında hastalıklı sürgünler ekilerek yayılır, bu da sezonun hastalıklı bir ürünle başlatıldığı anlamına gelir.
Patojen, floem dokusunda sitopatolojik etkilere neden olur; bu, virüsün neden olduğu konak hücrelerine zarar verir.
Hasar, hastalığı teşhis etmeye ve karakterize etmeye yardımcı olan birçok etkiye neden olur.
Hastalığın adı, daha eski bitkilerde görülen, üretilen yeni yaprakların normalden daha dar, sarı ve düz olduğu ve ağacın tepesinde "demet gibi" bir görünüme neden olan semptomdan gelir.
Alışılmadık bir şekilde herhangi bir meyve üretilirse, deforme olacaktır.
Ek olarak, en belirgin semptomlardan biri, enfekte hücrelerin öldüğü ve daha açık renkte olduğu, yaprak sapı üzerindeki mumsu kaplama silindiğinde daha kolay görülebilen yapraklarda düzensiz lekeler ve çizgilere neden olan "Mors kodu çizgileri"dir

Mücadelesi
BBTV'ye karşı dirençli muz çeşidi bulunmadığından, en yaygın kontrol yöntemi yaprak biti vektörlerinin kimyasal kontrolüdür.
Virüsü kontrol etmeye yardımcı olmanın bir diğer yolu da virüs yayılmadan önce enfekte olmuş bitkileri çıkarmak ve yok etmektir.
Meyve genellikle enfekte bitkilerde oluşmaz, ancak oluşursa, meyve deforme olur ve bu da karantina düzenlemelerine uymak için meyvelerde herhangi bir virüs olup olmadığını kolayca belirler.
Muzlar tek konukçu olmadığından, hem virüs hem de yaprak biti için alternatif konukçular da hastalık açısından izlenmeli ve yaprak bitlerini daha iyi kontrol etmek için pestisitlerle püskürtülmelidir.
Sezon başında ekim yaparken, tohum materyali veya sürgünler dünyanın BBTV'den ari bölgelerinden veya virüsten ari olarak yetiştirilen ve geliştirilen kültürlerden elde edilmelidir.
Şu anda, konakçı içinde yaşayan ancak enfekte etmeyen bakterileri kullanarak sistemik direnç oluşturma veya biyopriming konusunda devam eden araştırmalar bulunmaktadır.
Muz demet tepesinin kontrolü, muz yaprak bitlerini öldürerek ve ardından tüm enfekte olmuş materyali yok ederek elde edilir.
İlk olarak, enfekte olmuş muz materyalindeki yaprak bitleri öldürülmeli ve ardından virüsün yayılmasını önlemek için tüm bitki materyali yok edilmelidir.
Virüslerin kontrolü vektörlerin kontrolüyle başladığından, enfekte olmuş muz bitkilerine yaprak biti popülasyonunu azaltmak veya yok etmek için Sevin gibi bir böcek ilacı püskürtülebilir.
Bu, hastalığı yayan yaprak bitlerini kontrol etmenin bir yoludur .