Ürünler Yetiştiricilik Süs bitkileri Yet Hastalıklar Zararlılar İletişim
Bitkilerin, Tüm Besin İhtiyaçlarını Karşılayan En Kaliteli Gübrelerin Toptan Satışı
SERACILIK

Ülkemizde kırsal kesimde nüfusun tutulmasının en önemli sorunlarından biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Artan nüfus, gittikçe parçalanan arazi her geçen gün küçük alanlardan daha fazla yararlanmayı gerektirmektedir.

Sera, şu anda ülkemizde işsizliği azaltan, daha fazla ürün alınmasını sağlayan, nüfusu kırsal kesimde tutarak çarpıkşehirleşmeyi önleyen tedbirlerin en önemlilerinden bir tanesi olarak görülmektedir.

Bunun yanı sıra taze meyve, sebze ve çiçek, tarlada ve bahçede yılın her mevsiminde yetiştirilemez.

İnsan sağlığı yönünden sebzelerin yılın her mevsiminde taze olarak yenilmesi gerekmektedir.

Sebzelerin insan sağlığı bakımından önemi; içinde bulunan vitaminler, mineral ve biyokimyasal maddelerden dolayıdır.

Sebzelerin çeşitli şekillerde saklanarak yetişme mevsiminin dışında tüketilmesi sorununa bir ölçüde çözüm olabilse de, derin dondurulan soğuk hava depolarında, konserve yapılan veya kurutulan sebzeler, tazesine göre birçok özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Ayrıca bazı sebzelerin de bu şekillerde saklanması olanağı yoktur.

Sebze üretimindeki bu darboğazı aşmak ve tüketiciye her zaman taze sebze sunabilmek için bazı özel yapılarda uygun çevre koşullarının sağlanmasına gereksinim vardır.

Sebze ve çiçeklerin yetişme, gelişme ve büyümeleri için çevre koşullarının uygun olmadığı mevsimlerde, taze sebze ve çiçek yetiştiriciliği ancak bu bitkilerin en iyi şekilde gelişmesi için uygun koşulların yaratıldığı sera olarak tanımlanan özel tesisleri planlamak ve kurmakla sağlanabilir.

Seralarda bitkilerin ekonomik olarak yetiştirilmesi ve iyi şekilde gelişmesi için uygun ısı, nem, hava ve ışık gibi iklim etmenler, en az yatırım ve işgücü ile sağlanabilmelidir.

Seralar kısaca iklime bağlı kalmadan, yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin yapıldığı tesisler olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca seralarda sebze yetiştirmenin;

1.Yetiştirme devresi uzatılarak, yıl içinde yetiştirilen kültür sayısının artması yanında, belirli alanlardan yaralanma olanakları da artar.

YEAST Factory
Turn-Key DOTP Plant

2.Pazara sürekli mal çıkarma olanağı vardır.

3.Birim alandan nitelikli ve yüksek verimli ürün alınması.

4.Mevsimlik olan işgücü kullanımı, sera ile düzenli olarak değerlendirilebilmesi.

5.Seranın yapımı için gerekli olan çeşitli materyallerin üretimi için yeni sanayi kollarının doğması gibi faydaları bulunmaktadır.

Türkiye’de seracılık daha az girdi gerektirmesi nedeniyle çevreyle ilgili koşullara bağımlı olarak gelişme göstermiş ve bu nedenle iklimi seracılık için uygun olan Akdeniz Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır. Toplam sera alanlarının % 70’inden fazlası bu bölgede yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi içinde ise genel olarak ihracat yönünden limanlara ve iç satımda açısından da hem büyük şehirlere hem de turistik alanlara yakın alanlarda bir yoğunlaşma dikkat çekmektedir.

Türkiye’de seracılık yapan aile işletmelerinin en önemli sorunları sermaye yetersizliği, eğitim düzeyinin düşüklüğü ile pazar ve fiyat bilincinin olmamasıdır. Bunlara ek olarak, diğer sektörlerdeki küçük işletmelerde de olduğu gibi teknik danışman ile çalışmamaları ve örgütlenerek diğer küçük işletmelerle birlikte sorunlarına çözüm aramamaları, üretimden pazara değin üretici sorunlarının artmasına neden olmaktadır