Ürünler Yetiştiricilik Süs bitkileri Yet Hastalıklar Zararlılar İletişim
Bitkilerin, Tüm Besin İhtiyaçlarını Karşılayan En Kaliteli Gübrelerin Toptan Satışı
ORGANIK TARIMDA TOPRAK VERIMLILIGININ KORUNMASI, GÜBRELER VE ORGANIK TOPRAK IYILESTIRICILERI

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini göstermeye başlamıştır.

Son yillarda tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldirilmasina yönelik olarak kimyasal gübre ve tarimsal savas ilaçlarinin hiç ya da mümkün oldugu kadar az kullanilmasi, bunlarin yerini ayni görevi yapan organik gübre ve biyolojik savas yöntemlerinin almasi temeline dayanan Ekolojik Tarim uygulamalari gelistirilmistir.

Organik tarimin kimyasallarin kullanimi ve toprak verimliligi açisindan getirmis oldugu sinirlamalar asagida özetlenmistir.

-Organik tarimda petrol kökenli ürünler 3 yil kullanilmamis olmalidir
-Sentetik gübreler ve pestisitler, üre ve Round-Up gibi
-Toprak verimliligi için yalnizca dogal ürünler ve pest amenajmani
-Konvansiyonal ve organik alanlar arasindaki uzaklik en az 9.14 m (30 feet)
-Hayvansal üretimde hormonlar, antibiotik veya sentetik ürünler kullanilmamalidir.
-Yalnizca 100% organik yem, çayir veya otlaklar

Özelikle son 40-50 yil içerisinde uygulanan tarim sistemlerinde, ticaret gübreleri gibi petrol kökenli kimyasallara bagimli kalindigi görülmektedir.

Ancak tarimsal alanlarin verimliliginin sürdürülebilirligi sadece bu sentetik maddeler ile devam edemez.

Toprak verimliligi toprakta var olan ve sürekli azalan organik maddelerin içerigi ile de sinirlidir


NOKSANLIK BELIRTILERINE GÖRE BAZI ORGANIK GÜBRELERIN KULLANIMI

Toprak asitligi Toprak çok asitse, P, Ca, Mg alinabilirligi düser, Fe, Cu, Mn toksisitesi görülebilir -Aragonit -Dolomitik kireç tasi
Bor Yavas büyüme, zamklanma, meyve içinde mantarlasma -Bor (% 10) -Bor (%14,3)
Kalsiyum Kirmizimsi-kahverengi yapraklar, yapraklarda kenar kurumasi -Jips (alkalin topraklar için) -Kireç tasi -Kaya fosfat -Dolomitik kireç tasi (Asit topraklar için)
Bakir Yapraklar fincan gibi kivrilma ve kuruma -Bakir sülfat -Azotlu gübrelemenin azaltilmasi
Demir Damarlar arasi kloroz -Demir selat (%10) -Demir sülfat -Fosforlu gübrelemenin azaltilmasi
Magnezyum Alt yapraklarda kloroz, kirmiziya dönme -Epsom tuzu (Alkalin topraklar için) -Dolomitik kireç tasi (Asit topraklar için)
Mangan Önce genç yapraklarda baslayan kloroz -Mangan sülfat
Molibden Sararmis ve solgun yapraklar -Dolomitik kireç tasi (Asit topraklar için)
Azot Açik yesil veya sarimsi yesil yapraklar -Kan unu -Pamuk çekirdegi unu -Misir nisastasi unu (10-0-0) -Tüy unu -Deri unu
Fosfor Yapraklar önce koyu yesil sonra kirmizi mor -pH’nin yükseltilmesi -Kemik unu -Kaya fosfat -Yarasa gübresi

YEAST Factory
Turn-Key DOTP Plant

Potasyum Yaprak kenarlarinda kurumalar -Deniz yosunu -Granit unu -Odun külü -Potasyum sülfat (0-0-52)
Çinko Küçük sari yapraklar -Çinko sülfat -Çinko selat
Kükürt Sarimsi yapraklar -Kaya fosfat -Jips -Elementel kükürt
* Genç 1993.
** Anonim 2002.

3.BESIN BÜTÇELERI:

Bir tarim sisteminde besin bütçelerinin yapilmasi sürdürülebilirligin temini için gereklidir. Organik isletmelerde tüm isletme bütçesi genellikle bir N artisi gösterir. Genellikle iyi bir indikatör olan toprak N degisimlerinde N kayiplarinin tahmini güvenilir olmamaktadir. Organik isletmelerdeki artislar genellikle intensif tarim yapan geleneksel isletmelerden daha azdir.

Organik isletmeler için fosfor bütçesi sik sik küçük noksanliklar gösterir. Düsük P sorbsiyon kapasitesi ve içerigine sahip topraklar disinda bütün bu noksanliklar toprakta yararlanilabilir P içerigindeki azalmayla gözlenir, bu organik isletmeler için önerilen daha erken gübre uygulamalariyla bu rezervleri tekrar olusturmalaridir.
Organik isletmelerde K’un besin bütçesinde önemli noksanliklar az görülür. Düsük K içerigine sahip kumlu topraklar disinda Organik olarak tarim yapan isletmelerde degisebilir K konsantrasyonlari nispeten stabil kalir. Bu topraklarda verimliligin tayini için fiske olunan K’un da tayini yapilmalidir.

4.ORGANIK GÜBRELER

Toprak iyilestiricilerin kullanimi organik ve geleneksel yetistiricilikte oldukça farklilik gösterir. Organik tarim çok daha genis bir sinirda basat olarak organik olmak üzere iyilestiricileri kullanir ve onlari geleneksel tarimdan çok daha farkli bir yolla yönetir.
Organik sistemde verimin daha düsük olmasi nedeniyle ürün tarafindan kaldirilan besin maddeleri miktari geleneksel sisteme göre daha düsük olmasina karsin topraktan önemli miktarda besin elementlerinin uzaklastirilmasi söz konusudur. Ancak uzun dönem toprak verimliligi için bu elementler mutlaka yerine konmalidir.

Organik sistemlerde azot rotasyonda yetistirilen baklagiller ile karsilanir. Diger elementler toprak minerallerinin ayrismasiyla ve yagisla yenilenir. Ancak tüm bu girdilerle kaybolan besin elementlerinin tümünün karsilanmasi yeterli olamayacagindan toprak iyilestiricilerinin kullanimina ihtiyaç vardir. Geleneksel yetistiricilikte yetistirilen ürünün ihtiyaç duydugu toprak besin düzeylerine kisa dönemde suda eriyebilir gübre uygulamalariyla ulasilir. Organik tarim toprak verimliligine uzun bir zaman pesperktivinden baktigindan yapilan uygulamalardaki besin elementleri yavas erir formdadir.

Ülkemiz sartlarinda kullanilabilecek organik toprak iyilestiriciler ahir gübreleri, kompost, çesitli tarimsal atiklar (kekler, ayçiçegi sapi, misir koçani, pirinç kavuzu, vb.) ile kesimhane atiklari ( kantozu, kemik unu vb.) sayilabilir. Bazi organik materyallerin besin maddesi içerikleri Çizelge 4’de verilmistir.

Çizelge 4. Bazi organik materyallerin besin maddesi içerikleri


Kaynak

% N

% P2O5

% K2O

Yarayislilik

Ahir gübresi

0,5-1,0

0,15-0,20

0,5-0,6

Orta

Tavuk gübresi

2,87

2,90

2,35

Orta-hizli

Kompost

1.5-3.5

0.5-1.0

1.0-2.0

Yavas

At gübresi

0.3-2.5

0.15-2.5

0.5-3.0

Orta

Kemik unu

0.7-4.0

18.0-34.0

0.

Yavas-orta

Kan tozu

12.0

1.5

0.57

Orta-hizli

Deniz yosunu

0.

0.

4.0-13.0

Odun külü

0.

1.0-2.0

3.0-7.0

Hizli

Pamuk toh.küs.

6.0

2.0

1.0

Yavas

AHIR GÜBRESI

Ahir gübresi, büyük ve küçükbas hayvanlarin diskilari ile ahirlarda hayvanlarin altina serilen yatakliktan olusur. Ahir gübresi, bir yandan topragin yapisini olumlu yönde etkilerken, diger yandan bitkiler için gerekli besin elementlerini saglayarak ürün miktari üzerine olumlu etki yapar. Bu etkileri su sekilde siralayabiliriz:

-Topragin su tutma kapasitesini artirir.
-Suyun toprak yüzeyinde bagimsizca akmasina, buharlasmasina ve tarima elverisli topraklarin tasinip götürülmesine engel olur.
-Topragin kolay tava gelmesini saglar.
-Toprak isisini bitki gelismesi için uygun duruma getirir.
-Topraklarin pH’si üzerinde etkili olmaktadir.
-Ahir gübresi, organik yapisi nedeniyle toprak havalanmasina olumlu etki yapar. Öte yandan ahir gübresinin toprakta parçalanmasi sonucu olusan karbondioksit ve organik asitler, bitki besin elementlerini bitkiler için yarayisli sekle sokarlar.
-Ahir gübresiyle topraga fazla miktarda mikroorganizma verilir. Böylece toprakta biyolojik degisimlerin hizi artar.
-Degisik hayvan gübrelerinin N, P, K içerikleri Çizelge 5’de verilmistir.

Çizelge 5. Degisik hayvan gübrelerinin besin elementi içerikleri (Follett ve ark. 1981)
Gübre Besin elementi, % kuru madde
N P K
Sigir gübresi At gübresi Koyun gübresi Domuz gübresi Tavuk gübresi** 2,0 (1,0)* 1,7 (1,0) 4,0 (1,0) 2,0 (1,0) 3,9 (1,0) 1,0 (0,5) 0,3 (0,2) 0,6 (0,2) 0,6 (0,3) 2,1 (0,5) 2,0 (1,0) 1,5 (0,9) 2,9 (0,7) 1,5 (0,8) 1,8 (0,5)
* Parantez içerisindeki rakamlar N=1,0 oldugu zaman P ve K’un oransal degerlerini göstermektedir.
** Kovanci ve ark. (1989)

Ahir gübresi içerdigi mikro elementler nedeniyle de deger tasimaktadir. Çizelge 6’te de görüldügü gibi ahir gübresinde Mn, Zn, B ve Cu dikkate deger düzeyde bulunmaktadir.

Çizelge 6. Ahir gübresinin mikro element içerigi (Simpson 1991)
Mikro elementler Miktar, g ton-1
Mangan (Mn) Çinko (Zn) Bor (B) Bakir (Cu) Molibden (Mo) Kobalt (Co) 50-100 20-40 10-15 10-12 0,4-0,7 0,8-1,2
Gübrelerin içerikleri üzerine çesitli etmenler etki yapmaktadir. Hayvanlarin yetistirilme sekli, yas durumu, altlik materyalinin cinsi ve gübrenin saklanma sekli vs. içerigini önemli derecede etkiler.

Ahir gübresinde bulunan bitki besin elementlerinin büyük bir bölümü suda çözünebilir haldedir (Çizelge 7). Bitkiler için ahir gübresindeki fosfor, kimyasal gübrelerdeki fosfora göre çok daha yararlidir.

Çizelge 7. Degisik hayvanlara ait yataklik içeren gübrelerin organik madde ile bitki besin
elementlerinin suda çözünebilme oranlari, % (Tisdale ve Nelson 1956)

Hayvanin cinsi Organik madde Azot Fosfor Potasyum
At Süt inekleri Koyun 5 7 7 53 50 42 53 50 58 76 97 97

4.1.1. Ahir gübresinde yitme;

Ahirda yada ahirdan çikarildiktan sonra gereken dikkat gösterilmez ve yeterli önlemler alinmaz ise, tarlaya tasinmadan çok önce ahir gübresi degerini büyük ölçüde yitirir. Bu yitme çesitli sekillerde olabilir;

Sivi diskinin yitmesi bitki besin elementleri yönünden önemli bir sorundur. Ahir gübresinde bulunan toplam bitki besin elementlerinin yaklasik % 50’si sivi diski içerisindedir. Yeterli miktarda yatakligin kullanilmamasi durumunda sivi diski ahirin tabanindan ve gübre yigininin altindan sizarak önemli ölçüde yiter.

Ahirdan çikarilan gübre açikta ufak ve gevsek yiginlar seklinde birakildigi zaman yikanarak yitme büyük boyutlara ulasir.
Buharlasma sonucu gaz seklinde yitme asal olarak gübrenin azot ve organik madde içeriginde görülür. Amonyak yitmesi, amonyum karbonat konsantrasyonu ve sicaklik artisina bagli olarak artar.

Ihtimar aninda gübrenin organik maddesinde önemli miktarda yitme olmakta ve bu da karbonhidratlarin parçalanarak yitmesinden kaynaklanmaktadir.

4.1.2. Ahir gübresinin uygulama zamani, sekli ve miktari:

Ahir gübresinin uygulama zamani, sekli ve miktari; toprak özeligine, bitkinin cinsine, çevre kosullarina ve kimyasal gübrelerin uygulama yöntemine, zamanina ve miktarina bagli olarak belirlenir. Ancak bu sekilde ahir gübresinden en yüksek yararin saglanmasi olanaklidir.
Ortadan inceye degin degisen tekstüre sahip topraklara normal düzeyde uygulanan ahir gübresinden bitki besin elementlerinin yitmesi göreceli olarak daha azdir. Bunlar sonbahar kis aylarinda ahir gübresinin güvenle uygulanabilecegi topraklardir. Ancak bu topraklarda bitki besin elementleri göreceli olarak daha fazla fikse edilir. Kumlu yada egimli topraklara, yikanma ve erozyon nedeniyle, ekimden çok önce ahir gübresinin uygulanmasi dogru degildir.

Tarlaya tasinan ahir gübresinin zaman yitmeden düzenli bir sekilde serilip toprakla karistirilmasi gerekir. Bir dekar topraga en az 1 ton ahir gübresi düzenli bir sekilde serilebilir.
Genel olarak ahir gübresi ihtimarin normal olabilmesi için yeterli havanin bulunabilecegi bir derinlige uygulanmalidir. Bu derinligin ahir gübresinin kurumasina olanak vermeyecek düzeyde olmasi da akildan çikarilmamalidir. Ince tekstürlü yada nemli topraklara oranla, kumlu geçirgen topraklara gübrenin daha derine uygulanmasi gerekmektedir.
Toprak yüzeyine serildikten hemen sonra, zaman yitirilmeden ahir gübresinin toprakla karistirilmasi gerekir. Aksi halde, gübredeki azot amonyak seklinde kaybolur.
Genelde topraga uygulanacak ahir gübresi miktarinin belirlenmesinde topraktaki organik madde miktari, yetistirilecek bitkinin cinsi, toprak tekstürü ve yagis miktari dikkate alinmalidir. Örnegin organik maddece yoksul topraklara daha fazla ahir gübresi uygulanmalidir. Öte yandan organik maddece yoksul hafif tekstürlü topraklara agir tekstürlü topraklara oranla daha fazla ahir gübresi uygulanmasi ayrica hafif tekstürlü topraklara gübrenin bir degil birkaç kez uygulanmasi gerekir. Ayni sekilde fazla yagis alan yöre topraklarina göreceli olarak daha fazla gübre uygulanmalidir.

Kültür bitkilerinin ahir gübresinden yararlanma dereceleri de birbirinden ayrimlidir. Örnegin çapa bitkileri, kültür bitkileri içerisinde ahir gübresinden en fazla yararlanan bitki gruplaridir. Buna karsin tahil bitkilerinin ahir gübresinden yararlanmalari çapa bitkilerine oranla çok daha azdir. Tahil bitkileri içerisinde çavdar ahir gübresinden en fazla yararlanmaktadir.
Organik tarim yapan isletmelerde topraga ilave edilen hayvan gübrelerinde N mineralizasyonunun kontrolünde geleneksel tarimda yapilan uygulamalar geçerlidir. Mineral gübrelerden ve ahir gübresinden fosfor ve potasyumun aliminda küçük farkliliklar vardir. Organik ve geleneksel sistemde P ve K’nin döngüsündeki farkliliklardan kaynaklanmaktadir.
Ahir gübresinin topraga ilave edildiginde net mineralizasyonu C/N orani etkiler. Daha yüksek C/N oranina sahip materyaller toprak organik maddesinin yapilanmasinda ve besin elementlerinin uzun dönem için temininde daha yüksek degere sahiptir.

Organik gübreler kisa ve orta dönem için besin maddelerinin temini yaninda uzun dönemde toprak organik maddesi düzeylerini artirmak suretiyle toprak verimliligi için oldukça önemlidir.

4.2.TAVUK GÜBRESI

Tavuk gübresi, azot içerigi yönünden diger çiftlik gübrelerine oranla daha degerlidir, nem içerigi az ve kuru madde miktari yüksektir. Ancak dogrudan kullanilmasi durumunda bitkide yanmalara neden olabilir. Bu nedenle ya topraga az miktarda uygulanarak, veya sap, saman, turba ve yosun ile karistirilarak bitki besin düzeyi seyreltilip kullanilabilir. Tanklarda biriktirilerek ve yeterince su katilarak hem çözülmesi kolaylastirilir, seyreltilir ve hem de sulama suyuna ilavesi kolaylastirilir. Çizelge 8’de tavuk gübresinin bitki besin maddesi içerikleri verilmektedir.

Çizelge 8. Tavuk gübresinin besin maddesi içerikleri, firinda kurutulmus agirlik esasina göre
(Aydeniz ve Brohi 1991).
%
Nem N P K Ca Mg S 36,9 2,0 1,91 1,88 3,42 0,52 0,49
ppm
Fe Zn Mn Cu B Mo 1347 120 333 31 28 135

4.3.KOMPOST

Tarimsal isletmeden veya isletme disarisindan gelen bitkisel ve hayvansal kaynakli tüm organik artiklar kompost yapiminda kullanilir. Bitkisel saplar, yapraklar, yabanci otlar, mutfak artiklari kompost yapimi için uygundur. Bahsedilen bu materyaller iyice karistirilip tabani sikistirilmis bir yerde yigin yapmak üzere hazirlanir. Alta bir tabaka saman serilerek sizma engellenir. Üzerindeki yigin 1-1,5 m yüksekliginde olabilir. Üstü toprak ile örtülerek fermantasyona birakilir. Fermantasyon materyalin cinsine göre 6-24 ayda olabilir. Ancak bu zaman zarfinda yigin ara sira bozularak havalandirilir, olgun kisim ayrilir kurumus ise hafifçe islatilir. Yigin her zaman için çok fazla olmamak kaydiyla sikistirilir. Çizelge 9’da ideal bir kompost için istenen özelikler belirtilmistir.

Organik kalintilarin kompostlastirilmasinda hiz kazanmak için, bazi mikroorganizmalar da kullanilabilir. Bunlar genelde selülotik ve lignolitik tip mikroorganizmalardir. Bakteri, fungus ve aktinomisetlerin kompostlasmaya etki eden mikroorganizmalar oldugu bilinmektedir. Bakteriler belirtilen bu mikroorganizmalar içinde en fazla bulunan ve en hizli ayrismayi saglayan gruptur. Bunlar küçük ve basit yapida olup, çesitli formlarda ve çevresel kosullarda yasarlar. Funguslar, daha büyüktür ve düsük nem ile düsük pH derecelerine toleranslidir. Ancak oksijen azligina dayanamazlar ve odunsu dokular gibi ayrismaya direnci olan maddelere etkilidirler. Aktinomicetler, funguslar gibi filamentler olustursalarda boyutlari daha küçüktür. Kolaylikla ayrisan bilesikler ortamdan uzaklastiktan sonra ve nemin azaldigi durumlarda daha fazladir. Asit sartlarda toleransli degillerdir.

Genelde bakteriler kompostlasmanin ilk döneminde, fungus ve aktinomicetler ise daha dayanikli maddelerin kaldigi ikinci dönemde islevde bulunurlar. Kosullarin kompostlasma için ideal oldugu hallerde genelde bakteriler hakim durumdadir. Düsük pH’ larda funguslar, düsük rutubette ise hem fungus ve hem de aktinomicetler etkin olur. Oksijen azalmasi durumunda ise funguslar azalir anaerobik bakteriler artar.

Bitki kalintilari kompostlastirildiktan sonra gübre olarak kullanilmasi sirasinda toprak tipi, bitki çesidi, uygulama miktari, zamani ve metodu dikkat edilmesi gereken konulardir.
Toprak konusunda dikkat edilecek nokta, topragin bünyesi, arazinin egimi ve taban suyu yüksekligidir. Toprakta mevcut azot miktarini da dikkate almak gerekir. Belirlenen oran bitkiler tarafindan etkin olarak kullanilabilecek, tohum çimlenmesine veya genç bitkilere zarar vermeyecek ve toprak içine gömülebilecek düzeyde olmalidir.

Çizelge 9. Ideal bir komposta ait özelikler (Anaç ve Okur 1998)
Özelikler Istenilen degerler :

C:N orani Partikül büyüklügü Nem içerigi Hava akisi Isi PH Yigin yüksekligi Mikrobiyolojik aktivite 25-30 Havalandirilan sistemlerde 10 mm, uzun yiginlar ve dogal havalandirma kosullarinda 50 m % 50-60 Oksijen içeriginin % 10-18 arasinda olmasi saglanmali 55-60 0C 5,5-9,0 Dogal havalandirma yapilacaksa, 1,5 m yükseklik, 2,5 m genislik ve istenilen uzunlukta yiginlar yapilir. Selülotik fungus ve bio gübreler

Bazi ürün gruplari ve yagisa göre uygulanacak kompost miktarlari asagida verilmistir:

Sebzeler, patates ve çeltik için: 2.5 ton da-1
Yillik yagis 1250 mm ve sulu kosullarda: 1.25 ton da-1
Yillik yagis 500 mm ve kuru kosullarda: 0.5-0.7 ton da-1

Bütün organik gübrelerde oldugu gibi kompostlarda toprak islemesi sirasinda ve ekimden 2-3 hafta önce yeterli nemi olan topraga gömülerek verilmelidir.

Kompost edilmis ahir gübresi:

Ahir gübresi yalnizca ürün beslenmesine katkida bulunmaz ayni zamanda besin elementleri stabilitesi üzerine de etkilidir. Kompost edilmis ahir gübresi besin elementlerince daha ileri asamada stabildir. Yapilan çalismalarda kompost edilmemis ahir gübresi topraga uygulandiginda toprak mineral N içerigi bir hafta sonra 20 mg/kg dan 120 mg/kg’a, kompost edilmis ahir gübresi uygulandiginda ise yaklasik iki ay sonra 20mg/kg dan 30 mg/kg’a artis gösterdigi saptanmistir.

Ahir gübresinin kompost edilmis ve edilmemis davranisina bakarak rotasyinun degisik asamalarinda degisik sekillerde yararlanilir. Örnegin kompost edilmis ahir gübresi düsük besin içerigine gereksinim duyan ürünlere uygulanirken taze gübre yüksek besin gereksinimi olan ve acil gereksinim olan kosullarda uygulanir. Taze gübre N’a esas besin maddesi olarak gereksinim duyulan kosullarda uygulanirken, kompost edilmis gübre N kitliginin bir problem olmayacagi kosullarda kullanilir. Kompost edilmis gübrenin kullanimi azot ihtiyacinin fazla ve acil olmadigi kosullarda uygulanirken uzun dönem toprak verimliligini saglar.

Kompost edilmis yesil bitki atiklari:

Son yillarda kompost edilmis sehir ve yesil ev atiklarinin kullanimina artan bir ilgi vardir. Bahçe ve sehir atiklari tipik olarak % 1.4-1.7 N içerir, bunun yaklasik % 0.1’i mineral N olup C:N orani yaklasik 15:1 dir. Yesil atik kompostu alinan kaynaga bagli olarak degisiklikler göstermesine karsin gösterdigi farklilik çiftlik gübresi kompostundan daha azdir.
Yesil atik kompostu ahir gübresi kompostuna alternatif olarak kullanildiginda rotasyonda daha düsük verim elde edilme egilimi vardir. Bu durum azotu daha stabil formda içermelerinden kaynaklanir. Iki kaynaktan kompost kullanildiginda yararlanilabilir N %1-4 iken ahir gübresi kompostunda %6 civarindadir. Yararlanilabilirlik söz konusu oldugunda kompostan organik iyilestiriciler ve mineral gübrelerden daha fazla P ve K temin edilir.
Çim veya üçgül, tirfildan hazirlanan kompostlar yüksek konsantrasyonlarda K (%1.3-4.4) içerirler ve kullanimlarinda yüksek Kondaktivite degerlerinin doguracagi zararlardan kaçinmak için besin elementlerince fakir bir materyal ile karistirilarak uygulanmalarina ihtiyaç duyulur. Sehir kompostundaki K uygulanacak potasyum sülfattaki K nin % 64’ü kadar yarayislidir.

Kompostlarin P içerigi ve davranisi konusunda azottan daha az bilgi vardir. Çim-ot kompostlari %0.2-0.6 P içermektedir, sehir kompostu ise %0.6 P içerir. Sehir kompostundaki yararlanilabilir P konsantre superfosfatin yaklasik %64-71’i kadardir.
Kompost edilmis yesil atiklar genellikle düsük oranda yararlanilabilir N içerirken önemli miktarda P ve K kaynagidirlar.

4.4.YESIL GÜBRE:

Yesil gübre esas olarak, toprakta gerekli organik maddeyi saglamak amaciyla yetistirilen bitkilerin, gelismelerinin belli bir devrelerinde ve henüz yesil halde iken sürülerek toprak altina getirilmesidir. Yesil gübre bitkisi olarak çok çesitli bitkiler yetistirilirse de baklagil bitkileri daima baklagil olmayan bitkilere tercih edilmekte ve bunlar en iyi yesil gübre bitkileri olarak kabul edilmektedir. Yesil gübre bitkisi olarak çok sik yetistirilen bitkiler Çizelge 10’da verilmistir.

Çizelge 10. Yesil gübre bitkileri (Kacar ve Katkat 1999)
Baklagil bitkileri Baklagil olmayan bitkiler

Yonca Çayir üçgülü Tas yoncasi Saya fasulyesi Kanada yem bezelyesi Yem börülcesi Kirmizi üçgül Japon üçgülü Yabani tüylü fig Avusturya bezelyesi Çavdar Yulaf Arpa Dari Karabugday Bugday Çim Sudan otu Hardal Kolza

4.4.1. Yesil gübrelemenin yararlari

Yesil gübrelemenin en basta gelen yarari topragin organik madde yönünden varsillastirilmasidir. Özelikle ahir gübresinin az bulundugu yerlerde yesil gübreleme yoluyla topragin organik madde düzeyi önemli miktarda artirilmaktadir.
Yesil gübre olarak uygulanan bitkinin azot içerigine bagli olarak yesil gübreleme ile topraga azot verilir. Eger yesil gübre olarak baklagil bitkileri kullanilmis ise topraga göreceli olarak daha fazla azot saglanir.
Yesil gübreleme ile topraga organik materyalin uygulanmasi, toprak mikroorganizmalarina besin kaynagi saglanmasi nedeniyle, toprakta mikroorganizmalarin nicelik ve islevleri üzerine olumlu etki yapar.

Yesil gübreleme ile yetistirilen bitkiler topragin derinliklerinden aldiklari bitki besin elementleri ile topragin üst kisimlarinin varsil hale gelmelerine yardimci olurlar.
Yesil gübre bitkileri toprak yüzeyini çesitli etkenlere ve özelikle erozyona karsi korurlar.
Bir bitkinin amaca uygun yesil gübre bitkisi olabilmesi için; Hizli gelismesi, bol miktarda vejetatif organ olusturmasi ve yoksul topraklarda bile iyi yetisebilmesi gerekir.

4.4.2. Yesil gübre yetistirme sistemleri

Yesil gübre bitkileri baslica su sekillerde yetistirilmektedir:
Esas bitki

Yesil gübreleme yapilacak tarlada o vejetasyon periyodunda sadece yesil gübre bitkisinin yetistirilmesidir. Ülkemizde nadasa birakilan yerler için düsünülebilir. Fakat bu sistemde de yesil gübre bitkisinin en geç ilkbahar sonunda topraga gömülmesi gerekir. Aksi takdirde parçalanma için yeterli su bulamaz ve sonbahar ekimlerinde problemler dogar.

Alt bitki

Yesil gübre bitkisinin alt bitki olarak yetistirilmesi özelikle bol yagis alan (600 mm’nin üstünde) ve özelikleri iyi olan topraklarda çok iyi olmaktadir.
Bu sistemin uygulanmasinda su ve toprak özelikleri yaninda bitki tesiri olarak üst bitkinin gelisme süresinin de dikkate alinmasi ve seçilecek üst bitkinin gelismesini mümkün oldugu kadar çabuk tamamlayarak tarlayi en kisa zamanda terk etmesi gerekir.

Aniza ekim bitkisi

Esas bitkinin hasadindan sonra aniz üzerine yesil gübre bitkilerinin ekiminin yapildigi bir sistemdir. Ekilecek bitkiye göre sonbahar veya ilkbaharda topraga karistirilir.

4.4.3. Yesil Gübrelemenin Yapilmasi

Yesil gübre bitkileri en uygun zamanda toprakla karistirilmalidir. Burada en önemli nokta bitkinin C:N oranidir. C:N orani büyük bitkilerin, toprakta çürümeleri için daha uzun zamana gereksinimleri vardir.

Yagisi az olan yörelerde yesil gübrelemenin yapilmasi çok daha fazla dikkati gerektirir. Toprakta sinirli düzeyde bulunan suyun yesil gübre bitkisi tarafindan da kullanilacagi için asal bitkinin su güçlügü çekmesi olasidir. Öte yandan toprakta suyun az bulunmasi nedeniyle yesil gübre bitkisinin çürümesi de bir sorun olur. O nedenle kurak yörelerde yesil gübrelemenin yararina göre zarari kimi durumlarda daha fazla olabilir.

4.5.DENIZ YOSUNLARI

Deniz yosunu bir toprak iyilestirici olmakla birlikte tasima masraflarinin yüksek olmasi nedeniyle ancak lokal olarak kullanildiginda uygundur. Deniz yosunu ekstraktlarinin yapraktan sprey olarak kullanimi oldukça yaygin olarak kullanilmaktadir. Birçok üründe yaprak spreyleri verim artisini saglamistir. Bu auxinler gibi içerdigi büyüme hormonlariyla birlikte içerdigi mikro besin elementleriyle nedeniyledir. Deniz yosunu ekstraktlari yaprak spreyleri yaninda sivi gübre olarak da uygulanabilmektedir.

5.TOPRAK ORGANIK MADDESI VE TOPRAK VERIMLILIGI

Topraga verilen organik madde topraklarin verimlilik güçlerini iyilestirmenin yaninda, topraklarin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özeliklerini de olumlu etkiler. Sekil 1’de sematik olarak organik maddenin topragin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri arasindaki iliskisi gösterilmistir.


Organik madde bitkisel ve hayvansal doku artiklarinin topraga düsüp ayrismaya baslamasindan, mineralize oluncaya kadar ayrismanin farkli asamalarindaki çesitli organik bilesikleri ifade etmektedir.

Organik madde, içermis oldugu bitki besin maddeleri nedeniyle önemlidir. Organik maddenin bitkilere saglayacagi yarar topraklarin biyolojik aktivitesi ile de yakindan ilgilidir. Organik maddenin bulunmasi mikroorganizmalarin sayisini ve cinsini etkileyeceginden, topraktaki mineralizasyon olaylari, havanin serbest azotunu baglama, toprak strüktür olusumunun desteklenmesi olaylari da dolayli olarak hizlandirilmis olacaktir. Topragin fiziksel özelikleri üzerine de etkili olan organik madde, kaba porlu bir agregat olusmasina ve bunun stabil olmasina yol açar. Düzelen strüktürel özeliklere bagli, topraklarin volüm agirliklari, poroziteleri, su ve hava dengeleri iyilesir. Topraga serilen organik materyal topraklari yagmur damlasi erozyonundan korurken, topraktaki suyun buharlasmasini da engeller. Tampon özeligi nedeni ile çogu kimyasal degisimlerin hizini yavaslatir. Negatif elektrik yükü ile yüklü olmasi nedeniyle topraklarda önemli bir katyon tutucu görevini de üstlenir. Organomineral bilesikler, mikrobiyel ayrismaya karsi daha dayanikli olurken böylece organik maddenin bir yerde korunumu da gerçeklesmis olacaktir.


5.1. Humik Maddeler

Bilesim bakimindan organik maddeyi hümin maddeler ve hümin olmayan maddeler seklinde ikiye ayirmak mümkündür.
Humik olmayan maddeler karbonhidratlar, proteinler, peptidler, aminoasitler, yaglar, mumlar, alkanlar ve düsük molekül agirliktaki organik asitler gibi hala fiziksel ve kimyasal özelikleri taninabilir maddeleri içerirler. Bu maddelerin çogu mikroorganizmalarin etkisi altinda ve kararsiz yapida olup, belli bir süre sonunda parçalanarak dönüsüme ugrarlar.

Topraklarda ve sularda organik maddenin temel yapisini ise humik maddeler olusturur. Bunlar amorf, koyu renkli, hidrofilik, asidik, kismen aromatik yapidaki kompleks organik maddelerdir ve molekül agirliklari birkaç yüzden binlere kadar genis sinirlar içerisinde degisir.

Humik maddeler asit ve alkalide çözünürlüklerine göre 3 ana fraksiyona ayrilir:

Humik asit (HA) : Seyreltik alkali çözeltide çözünür fakat alkalin ekstraktin asitlestirilmesi ile çökelir.

Fulvik asit (FA) : Humik asit gibi alkali çözeltide çözünür ancak alkalin ekstraktin asitlestirilmesi sonunda çözeltide kalir (çökmez). Yani hem seyreltik alkali hem de asit çözeltilerinde çözünebilir haldedir.

Humin : Toprak veya sedimentlerden seyreltik asit veya baz çözeltileri ile ekstrakte edilemeyen humik fraksiyondur.

Her üç fraksiyon da yapisal olarak birbirine benzerler. Fakat molekül agirliklari,
ultimate analizleri ve fonksiyonel grup içerikleri yönünden farklilasirlar. Fulvik asitler daha düsük molekül agirligina, fakat birim agirlik esasina göre digerlerinden daha yüksek oranda O içeren fonksiyonel gruplara (CO2H, OH, C=O) sahiptirler.
Bütün humik fraksiyonlar tarafindan sergilenen önemli ve ortak özelikler, mikrobiyel bozunmaya karsi dayanikli olmalari, metal iyonlari ve sulu oksitler ile kararli yapida suda çözünebilir ve suda çözünemez kompleksler olusturmalari ve kil mineralleri ile etkilesimde bulunmalaridir.

NOT: Organik tarim ham humik asit tuzu (leonardit) ve bunun %1’lik KOH çözeltisinde elde edilen ekstraktinin kullanimina izin vermektedir.

5.2.Humik asitlerin yararlari:

Humik asitlerin topraklarin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine etkisi asagida özetlenmistir.

Fiziksel yararlar:

Topragin yapisini iyilestirirler
Küçük toprak parçalarini birlestirerek topragin çatlamasini, suyun yüzeyden akip gitmesini engeller
Topragin gevsekligini artirarak havalanmasini ve islenebilirligini artirirlar.
Su tutma kapasitesini artirdigindan kurakliga mukavemet saglarlar
Toprak rengini iyilestirirler ve daha çok günes enerjisi emilimini saglarlar

Kimyasal Yararlar:
Toprak pH’sini düzenlerler.
Besinlerin ve suyun kökler tarafindan alinmasini tesvik ederler.
Alkalin kosullarda metal iyonlar için dogal selat olusturarak bitki köklerinden
emilimin daha kolay olmasini saglarlar
Bitkiler için çok önemli olan organik maddeleri ve mineralleri saglarlar.
Katyon degistirme kapasitesine sahiptirler.
Demir, çinko gibi iz elementlerin bitkiler tarafindan kullanilabilecek forma
dönmelerini saglarlar.
Topraktaki azotun bitkiler tarafindan alinabilmesini en yüksek düzeye çikarirlar.
Bitkilerdeki klorozun giderilmesine yardim ederler.

Biyolojik Yararlar:
Bitki enzimlerini uyarirlar.
Biyolojik süreçte katalizör görevi yaparlar.
Bitki köklerinin büyümesini desteklerler.
Kök hücre zarlarinin geçirgenligini artirarak, bitkilerin topraktan daha fazla besin
maddesi almalarini saglarlar.

Bitkilerde klorofil, seker ve amino asitlerin olusmasini tesvik ederler, vitamin ve
minerallerin miktarinin artmasini saglarlar ve fotosentezi artirirlar.
Genel olarak ürün kalitesini artirirlar.

6.MIKORIZALAR

Mikoriza bitki köklerinin belirli mantar türleri ile arasindaki karsilikli yasam seklidir. Bu isbirliginde mikoriza bitkiden C, bitki ise mikoriza vasitasiyla besin maddesi ve su saglamaktadir. Yani topraktaki bitki besin maddeleri sadece bitki kökleri tarafindan degil, mikorizalar tarafindan da alinmakta ve bitkiye ulastirilmaktadir. Sera çalismalari, mikorizalarin P alimini 3-4 kat arttirdigini ortaya koymustur. Bir fungus türü olan mikoriza bitki kökünün içine saldigi hifleri ile ortamin bir parçasi haline gelmekte ve bu hifler bitkiye P, bitkiden ise disariya C vermektedirler.

Mikorizalar birçok bitkinin kökünde infekte halde ve en yaygin simbiyotik yasami sürdürürler. Bitki kök olusumu ve topraklarin verimliligi bunlarin aktivitesine önemli derecede etki eder. Yararlari söyle özetlenebilir:

Bitkilerin kökleri araciligi ile almakta zorlandiklari P, mikorizalar sayesinde kökten içeriye aktarilmaktadir.
Trikalsiyum fosfat seklinde çökelmis ve yarayissiz formda olan P mikorizalar tarafindan önemli düzeylerde yararli hale getirilmekteir.

Olusturdugu hifler yardimiyla topragin fiziksel özelliklerini düzeltmektedirler.
Kit su kosullarinda bitkinin su kullanimina önemli katkida bulunmaktadir.

7.EKIM NÖBETI (ROTASYON)

Organik tarim isletmelerinde zengin bir ürün deseni için planlama yapilmalidir. Rotasyon planlamasi ile bitkilerin toprak üzerine olan etkileri toprak verimliligine önemli ölçüde etkili olmaktadir. Rotasyonlarin uygulanmasinda asil nedenler hastalik ve zararlilardan korunmayi ve toprak verimliliginin devamliligini saglamaktir.

Toprak verimliligi açisindan iki önemli rotasyon stratejisi vardir. Baklagiller üzerine kurulu verimliligin yapilanmasi ve ürün devresinde verimliligin azalmasidir. Ilk öncelik bu iki dönem arasinda dengenin olmasidir. Ek amaç da organik maddeyi artirmak suretiyle uzun dönemde verimliligi yapilandirmaktir.

Kullanilan rotasyonlar organik tarimdaki problemlerin tümüne bir cevap olamaz. Bununla birlikte toprak verimliliginin devaminda önemli bir rol oynarlar. Organik tarim standartlari da verimliligin korunmasi ve ekonomik faktörler yönüyle ürünlerin seçimine yön vermektedir. Standartlar, rotasyon ile toprak profilinden tümüyle yararlanmak ve verimliligin devami ile toprak organik madde düzeylerinin artisini saglamak amaciyla bazi degisik kök yapisindaki derin ve sig köklü bitkilerin karisimini önerir. Toprak, iklim, lokal pazarlar ve is gücünden yararlanabilme seçimi etkileyeceginden bütün kosullar için uygun kesinlesmis rotasyonlar yoktur.

Toprak verimliligi açisindan ekim nöbetinin gerekliligi söyle özetlenebilir:
-Bir ürün ayni alanda 5 yil süreyle yetistirilemez.
-Her 5 yilda bir toprak yapisini iyilestiren bir ürüne ihtiyaç duyulmaktadir.
-Örnegin: Yonca ve yulaf, arpa ve üçgül
-Toprak yapisi ve toprak verimliligi örtücü bitkiler ve baklagiller ile iyilestirilmelidir.
-N fikse eden bitkiler

Organik tarimda ekim nöbetinin toprak verimliligi ve bitki besleme açisindan amaçlari özetlenecek olursa:

1.Toprak verimliliginin korunmasi ve yükseltilmesi
2.Topragin organik madde miktarinin korunmasi ve arttirilmasi
3.Topraktaki besin maddelerinin korunmasi ve arttirilmasi
4.Toprak erozyonunun azaltilmasidir.
Organik tarimda toprak verimliligi açisindan ekim nöbeti programlari olusturulurken dikkat edilecek noktalar:

-Azot tüketimi fazla olan kültür bitkileri(seker pancari, patates, pamuk, misir, kolza) ile azot depolama özelliklerine sahip olan bitkiler ardi ardina yetistirilmelidir

-Derin köklü kültür bitkileri (yonca, seker pancari, üçgül, kolza, pamuk, domates, hiyar, havuç) ile yüzeysel köklü bitkilerin (hububat, pirasa, marul, sogan, sarimsak, salata grubu) ardi ardina yetistirilmelidir. Ayni kültür bitkisi içinde daha derin köklü ve daha saglam yapida olan çesitler tercih edilmelidir. Erken ekim ile daha derine giden bitki kök gelisimi tesvik edilmelidir

-Su tüketimi fazla olan kültür bitkileri (yonca, misir, çeltik, pamuk, seker pancari) ile daha az su tüketen bitkileri (patates, hububat, sogan, sarimsak, bezelye) arka arkaya yetistirilmelidir.

-Yetistirme döneminde yavas gelisen kültür bitkileri (pamuk, domates, sogan, sarimsak) ile hizli gelisme özelliginde olan bitkiler (misir, soya fasulyesi, sorgum, ispanak, marul fig, yemlik kolza, salata grubu) ardi ardina yetistirilmelidir.

-Rotasyon planinda yer alan bitkilerin, topragin verimlilik özellikleri üzerine olumlu ve olumsuz etkileri birbirlerini karsilikli olarak dengeleyecek sekilde siralanmasina dikkat edilir. Kültür bitkilerinin yetisme dönemleri disinda kalan sürelerinin olabildigince kisaltilmasi saglanirken, ana bitkiler birbirlerini izlemeli, bos geçen süreler içinde ara bitkisi tarimina daha fazla önem verilmelidir. Pamuk tariminin ana bitki olarak yer aldigi rotasyon planlarinda, ara tarimda ve yesil gübre uygulamalarinda bakla, bezelye, fig gibi baklagiller ile kolza, arpa, çavdar, yulaf gibi baklagil haricinde kalan türler tek baslarina veya karisimlar halinde kullanilmalidir.

-Ekolojik tarim standartlarinda rotasyon planlamasi yapilirken sogan, lahana, patates ve sekerpancarinin ayni arazide ancak 4 yil araliklarla yetistirilebilecegi belirtilirken havuç, karnabahar ve salgamin 2 yil üst üste yetistirilmesine izin verildigi belirtilmektedir. Ancak bu bitkilerin, bitki kalintisi fazla olan baklagil yem bitkileri veya tahillardan sonra getirilmesi önerilmektedir.

-Bitki kalintisi fazla olan bitkiler (baklagil, yem bitkileri, tahillar, pirasa) ile kalintisi az olan bitkiler (patates, seker pancari, karnabahar, lahana, sogan) ardi ardina yetistirilmelidir.

-Iyi planlamis saglikli bir ekim nöbeti ile topragin organik madde ihtiyaci karsilanmalidir. Bu amaçla baklagil bitkileri gibi C/N orani düsük olan ürünlere mutlaka ekim nöbetinde yer verilmelidir.
EK 1. Organik tarimin esaslari ve uygulanmasina iliskin 11 Temmuz 2002 tarih ve 24812 sayili toprak koruma ve hazirlama ile gübre ve toprak iyilestirmede kullanilacak maddelerle ilgili yönetmelik
Organik tarimin esaslari ve uygulanmasina iliskin yönetmelik 11 Temmuz 2002 tarih 24812 sayili Resmi Gazetede yayinlanmistir.

TOPRAK KORUMA VE HAZIRLAMA

Madde 9: Organik bitkisel üretim toprak koruma ve hazirlama kurallari asagida verilmistir.

a. Organik bitkisel üretime baslanmadan önce, kontrol ve / veya sertifikasyon kurulusunca, arazide koruma tedbirleri alinip alinmayacagina karar verilir. Bu tedbirler;

Teraslama,
Kontur ve seritvari ekim ve dikim,
Toprak nemini koruyucu materyal kullanilmasi ve malçlama,
Budanmis dallarla veya baklagil ekimi yapilarak gölgeleme,
Hendekleme ve silt kapanlari yapma yöntemleridir.

b. Organik tarima geçis sürecinde, konvensiyonel üretimden kalan bitki artiklari parselden tamamen uzaklastirilarak toprak hazirlanir ve müteakip yillarda topragin havalanmasini saglayacak, topragi derinden islemeyen, traktör kuyruk miline bagli olarak kullanilan toprak isleme aletleri kullanilir.

c. Organik bitkisel üretim yapilacak toprak, pH degeri 5.5-7.0 arasinda, biyolojik ve minerolojik yapisi ve dokusu bozulmamis topraktir. Toprak yapisinin bozuldugu durumlarda yönetmelik ekinde bildirilen kullanimina izin verilmis toprak iyilestiricileri kullanilir. Seralarda kullanilacak tasima topraginda bu özellikleri tasimasi gerekir.

d. Organik bitkisel üretimde çok fazla sayida ve gereksiz toprak isleme yapilmamalidir. Toprak islemde pulluk gibi derin kazan aletlerin en fazla bes yilda bir kullanilmasi gerekir. Böylece topraga azot saglayan bakterilerin idamesi saglanir. Toprak isleme, traktöre takilarak çekilen tirmik, kültivatör, diskaro gibi ekipmanlarla yapilmalidir.

GÜBRELEME

Madde 10: Organik bitkisel üretimde gübreleme kurallari asagida belirtilmistir.

a. Hayvanciligin organik tarim metoduyla yapildigi isletmelerden gelen büyük ve küçük bas organik hayvan gübreleri ve bu yönetmelik ekinde verilen gübre ve toprak iyilestiriciler ile yesil gübreleme yoluyla gübreleme yapilir.

b. Yeterli organik hayvan gübresi bulunamamasi durumunda, organik tarim metoduyla hayvancilik yapmayan isletmelerden sentetik katki maddesi içermeyen hayvan gübreleri kullanilabilir. Ancak kullanilan bu gübrenin, organik gübre içerisindeki orani % 25 ‘ i geçemez Ancak, ekstansif tarim yapan isletmelerden gelen çiftlik gübresi kullanilabilir.

c. Yesil gübrelemede, yönetmelik ekinde belirtilen uygun mikrobiyal veya bitkisel kökenli maddeler kullanilir.

d. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusunca, organik gübrenin de yetersiz kaldiginin saptandigi durumlarda, yönetmelik ekinde kullanimina izin verilen gübre ve toprak iyilestiriciler, kontrol ve/ veya setifikasyon kurulusunun onayi ile dogal formunda kullanilir.

e. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu, kullanilan gübrenin karisim olmasindan kusku duyarsa, mütesebbisten gübre analizi yaptirmasini ister. Analiz sonuçlarina göre kullandirir.

F. Organik gübre üretimi ve ithalatı ve/ veya ihracatı, Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusunun denetiminde yapılır. Müteşebbis, organik gübre üretimi ve ithalat ve / veya ihracatı için, ilk olarak, bir kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusuna başvurur. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusunu, ürünle ilgili her türlü analizi yaptırır, analiz sonuçları ile birlikte ürünün organik tarımda kullanılıp kullanılmayacağına dair raporu müteşebbise sunar. Talep edilmesi durumunda sertifika düzenleyerek müteşebbise verir. Sertifika verilen ürünün üretme izni için, müteşebbis, Bakanlık Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne başvurur. Bu kuruluş, ilgili yönetmelik hükümlerine göre gerekli incelemelerden sonra, uygunluk saptanırsa gerekli izni verir.

EK 1 A Gübre ve toprak iyileştirmede kullanılacak maddeler

İzin verilen maddeler Tanımı, İçeriği, Kullanım koşulları, Riskleri

Çiftlikte Üretilen Organik Maddeler
Çiftlik gübresi Büyük ve küçükbaş hayvan gübresi ve bitkisel materyal karışımını içeren üründür. Ayni çiftlikte ve diğer organik çiftliklerde üretilenler ile ekstansif tarim yapilan diger isletmelerden gelenler kullanilabilir. Çiftlik gübresinin elde edildigi hayvan türleri belirtilmelidir. Kullanimdan önce içerdikleri bitki besin maddesi miktari tespit edilmis olmalidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Çiftlik sivi atiklari (Serbet) Organik hayvancilik yapilan isletmelerde, hayvanlarin sivi diskilari ile ahirlarin yikanmasi sirasinda, kati kisimdan sivi kisma geçen besin maddelerini içerir. Çiftlik gübresinin elde edildigi hayvan türleri belirtilmelidir. Kontrollü fermentasyon ve/veya seyreltmeden sonra kullanilmalidir. Sivi diskidaki azotun gaz halinde kaybi söz konusu oldugundan, kaybi hizlandiracak iklim kosullarinda uygulamaktan kaçinilmalidir. Ilkbahar ve kis aylarinda uygulanabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kurutulmus çiftlik gübresi ve susuz (dehidre) kanatli gübresi Ekstansif çiftçilikten gelmelidir. Fabrika orijinli ürünlerin kullanimi yasaktir. Kanatli gübreleri, çiftlik gübrelerine göre daha fazla besin maddesi ihtiva ettiginden, kullanilacak miktarin belirlenmesinde bu özelligi göz önünde bulundurulmalidir. Hayvan türleri belirtilmelidir. Kullanimdan önce içerdikleri bitki besin maddesi miktarlari tespit edilmis olmalidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kanatli gübresi ve çiftlik gübresinden elde edilmis kompost hayvan gübreleri Çiftlikte, üretim esnasinda olusan organik gübreler ile bitkisel üretim esnasinda olusan materyallerin birlikte kullanilmasiyla elde edilir. Hayvan türleri belirtilmelidir. Fabrika kaynakli çiftlik ürünlerinin kullanimi yasaktir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Bitki artiklari ve yesil gübre Bitki artiklarinin parçalanmasi saglanarak gömülmelidir. Yesil gübre olarak kullanilacak materyal, tek basina baklagiller olabilecegi gibi, baklagil-bugdaygil karisimi seklinde hazirlanabilir. Yesil gübre olarak kullanilacak baklagiller, çiçeklenme baslangicinda, baklagil olmayanlar ise, basaga kalkmada, yesil ve sulu iken gömülmelidir.
Saman, yaprak ve diger bitkisel atiklar Topraga karistirilmalari saglanmalidir. Kullanilacak materyalin kurumasina firsat verilmeden kompostlanmasi materyalin etkinligini arttirir. Materyalin kompost haline dönüstürülmesi asamasinda, yeterli bakteri bulunmamasi durumunda, parçalanma oldukça uzun süreceginden, ortama parçalanmayi hizlandirici bakterilerin ilavesi gerekebilir.

Findik curuf kompostu Amonyak ve diger kimyasal parçalayici maddelerle islem görmemis olmasi kosuluyla kullanilabilir.

Bitki yapraklari ve diger bitkisel atik ve artiklar

Diger Organik Maddeler
Diger kaynaklardan saglanan organik maddelerden yapilan kompostlar Bulasma ve bitki besleme dengesini bozma riski nedeniyle, kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan belirlenen miktar dahilinde kullanilabilir..
Diger kaynaklardan saglanan sap ve saman Amonyak ve diger kimyasal sap-saman parçalayici maddelerle islem görmemesi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Kültür mantarlari üretim artiklari Kültür mantari üretim islemi esnasinda olusan materyaldir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Biçki tozu, talas, agaç atiklari ve agaç kabuklari Kesildikten sonra kimyasallarla muamele görmemis agaçlardan elde edilmesi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Agaç kabugu kompostu Agaçlar kesildikten sonra kimyasal islem görmeyecektir.
Agaç külü Kesimden sonra kimyasal islem görmeyen agaçlardan elde edilir. En az % 5 K2O (Potasyum oksit) içermelidir. N-P-K, 0-2-6 olmalidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Deniz yosunlari ve deniz yosunu ürünleri Dehitrasyon, dondurma ve ufalanmayi içeren fiziksel islem ile elde edilmelidir. Su veya sulu asit ve / veya tuzlu solüsyon ve fermentasyon ile ekstrakte edilmis olmalidir. Ögütülmüs olmalidir. Hacim agirligi düsük, bitki besin içerikleri az olan organik madde bakimindan zengin materyallerdir. Bulasma ve dogal kaynaklarin tükenme riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kus gübreleri Deniz hayvanlari ve kuslarin konakladiklari yerler ile boranhaneler, kushaneler ve güvercinlikler gibi yerlerden, burada konaklayan hayvanlarin diskilariyla, yine bu hayvanlarin vücut artiklarindan olusan materyaldir. Azot degerleri yüksektir. Dogal kaynaklarin tükenme riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Solucan (vermikopost) ve böcek diskilari
Gida ve tekstil endüstrisinden saglanan organik yan ürünler Koruyucu katilmamis veya kullanilmamis olmasi kosuluyla kullanilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Turba (torf, peat) Fosillesmesi tamamlanmamis bol organik artikli topraklarin, bataklik ve göllerde çökelmesi sonucu olusan dogal organik maddelerdir. Tipik analizinde, % 5-25 hümik asit ve en az % 20 organik madde içermelidir. Kurutulmus, sterilize edilmis ve 0-2 mm ögütülmüs olarak kullanilmalidir. Bulasma ve bitki besleme dengesini bozma riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Gübre için bitki kaynakli ürünler veya yan ürünler (örnegin, yagli tohum küspesi, kakao kabuklari, iskarta malt, vb. ) Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Organik kentsel atiklardan yapilan kompostlar Ayristirilmis bitkisel ve hayvansal ev atiklari kompostudur. Kadmiyum, bakir, nikel, kursun, çinko, civa, krom ve krom (Cr +26 ) gibi elementlerin kompost içindeki konsantrasyonlari: Kadmiyum 0.7, bakir 70, nikel 25, kursun 45, çinko 200, civa 0.4 krom toplam 70 mg/kg dan fazla olamaz. Bulasma ve bitki besleme dengesini bozma riski vardir. Ulusal olanlar kullanilabilir. Ithalat ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir. 31 Mart 2006 tarihine kadar geçerlidir.

Hayvansal kaynakli ürün veya yan ürünler
Kan unu Gübre olarak kullanilan kan unu, % 9-13 N içermelidir. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ulusal olanlar kullanilabilir. Ithalat ürünleri kullanilmaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Tirnak ve boynuz unu Hayvan kesildikten sonra arta kalan boynuz ve tirnaklarin ögütülerek toz haline getirilmesi ile elde edilir. Dogal olarak % 10-15 N ve % 1 P içeren tirnak ve boynuz unu, gübre olarak kullanilirken, fosforca zengin diger materyalle takviye edilmesi gerekir. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ulusal olanlar kullanilabilir. Ithalat ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kemik unu veya jel haline getirilmis kemik unu Mezbaha, kesimhane ve kasap artiklarindan elde edilen materyalden hazirlanir. Yüksek N, Düsük P degerine sahiptir. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ulusal olanlar kullanilabilir. Ithalat ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Balik unu Balik atiklarindan elde edilen gübredir. Gübre olarak kullanilan kan unu, % 4 N, % 7 P ve % 1 K içermelidir. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ulusal olanlar kullanilabilir. Ithalat ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Et unu Et artiklarindan elde edilen gübredir. P kapsami düsüktür. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ithal ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Tüy, saç unu, yün, kürk, saç Yüksek organik madde muhtevasina sahiptirler. P kapsami düsüktür. Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ithal ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Süt ürünleri Koruyucu kullanilmamasi kosuluyla kullanilabilir. Bulasma riski vardir. Ithal ürünleri kullanilamaz. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Mineraller ve kayaçlar

Humat (Humic Shale) Substratin ilk kompozisyonu, bu listedeki ürünlerle sinirli olmalidir. Eski çaglardan kalma bitkilerin basinç, sicaklik ve jeolojik kosullar altinda çökelmesiyle olusan dogal organik bir maddedir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Ham hümik asit tuzu (Leonardit) Eski çaglardan kalma bitkilerin basinç, sicaklik, zaman ve jeolojik kosullar altinda çökelmesi, humifikasyonu ve baskalasimiyla olusan dogal organik bir maddedir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir
Humik asit ekstrakti % 1 lik KOH çözeltisinde ham humik asit tuzu (leonardit) ‘ndan elde edilmelidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir

Alçi tasi (Jips) Buharlasmayla çökelmis, dogal kalsiyum sülfat madenidir. % 80 CaSO4 % 14-18 S içermelidir. Dogal kaynaklarin tükenmesi ve bulasma riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir

Tebesir Dogal kaynaklarin tükenmesi ve bulasma riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir

Dogal kalsiyum karbonat Kalsit, kireç tasi, mermer ve traverten kayaçlardan üretilmelidir. Toprak pH si üzerine dolayisiyla da bitki gelisimi üzerine etkili olur. Dogal kaynaklarin tükenmesi ve bulasma riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir

Yumusak kaya fosfati Kadmiyum içerigi 90 mg/ kg P2O5 den az veya esit olmalidir.
Apatit Kalsiyum flor fosfat mineralidir. 90 mg/kg. dan fazla kadmiyum içermemelidir. Dogal kaynaklarin tükenmesi ve agir metaller riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir

Krandalit (Crandallite) Altimo kalsiyum fosfat mineralidir. 90 mg/kg. dan fazla kadmiyum içermemelidir. Dogal kaynaklarin tükenmesi ve agir metaller riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Posfoflit (Pospohophyllite) Dogal çinko demir manganez fosfatidir. Dogal kaynaklarin tükenmesi riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Alüminyum kalsiyum fosfat 90 mg/kg. dan fazla kadmiyum içermemelidir. Alkali reaksiyonlu topraklarda sinirli kullanilir. Dogal kaynaklarin tükenmesi riski vardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Silvinit (Sylvinite) Ham sodyum potasyum klorür tuzudur. Klor kapsamini düsük olmasi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Karnalir (Carnallite) Ham magnezyum potasyum klorür tuzudur. Klor kapsamini düsük olmasi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Lagbenit (Lagbeinite) Ham potasyum klorür + magnezyum sülfattir. Klor kapsamini düsük olmasi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kainit (Kainite) Ham magnezyum klorür tuzudur. Klor kapsamini düsük olmasi kosuluyla kullanilabilir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.
Dolomit Dogal magnezyum kalsiyum karbonattir. En az % 11 mg, % 22 Ca içermelidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Epsomit (Epsomite, Kiesserite ) Dogal magnezyum sülfat tuzudur. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Deniz yosunu esasli fosil kayalar Dogal kaynaklarin tükenme riski vardir.
Tüf Volkanik kökenli kayaçlardir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kükürt Dogal kükürt madenidir. En az % 30 kükürt içermelidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Borat (Borate) Dogal bor madenidir. En az % 11 bor içermelidir. Kontrol ve/ veya sertifikasyon kurulusu tarafindan denetlenmelidir.

Kaya unu (Granit tozu/kumu) Asidik, magmatik (volkanik) bir kayaçtir. Potasyum ve iz elementler içerir. Kont